viernes, 9 de febrero de 2024

Més de 170 entitats criden a la vaga per Palestina: "No volem normalitzar el genocidi"


 Tall de trànsit a l'accés a Barcelona per l'avinguda Meridiana 

Més de 170 entitats criden a la vaga per Palestina: "No volem normalitzar el genocidi"

directa.cat, 6 de febrero de 2024

Trencar les relacions econòmiques i institucionals amb l'Estat d'Israel per contribuir a aturar la massacre a Gaza és una demanda que s'ha repetit en nombrosos municipis dels Països Catalans durant l'aturada laboral, convocada pels sindicats CGT i IAC, i també en les manifestacions amb què ha continuat la jornada. En les mobilitzacions, les empreses Indra, Carrefour, Comsa, AXA i McDonald's han estat assenyalades com a "còmplices" de la violència contra la població palestina

Estimem Palestina, defensem la vida, aturem el món” és el lema de la jornada de vaga parcial i mobilitzacions organitzada el dia que es compleixen quatre mesos de l’inici de la massacre indiscriminada d’Israel a la Franja de Gaza. Des del migdia, coincidint amb l’aturada laboral de dues hores convocada pels sindicats IAC i CGT, s’han fet concentracions en una vintena de municipis per denunciar l’intent de “genocidi” de la població palestina.

Durant les accions, les concentrades s’han dirigit a establiments i seus d’empreses que acusen de “còmplices” de l’ocupació dels territoris palestins i de la violència durant setze anys de bloqueig per terra, mar i aire, i que s’ha disparat després de l’atac de Hamas el 7 d’octubre.

Trencar les relacions econòmiques i institucionals amb l’Estat d’Israel per contribuir a aturar la massacre a Gaza és una de les principals demandes que s’han sentit durant el dia. Aquesta tarda continua clamant-se en les diverses manifestacions que mobilitzen milers de persones en solidaritat amb Palestina i per exigir sancions internacionals a Israel.

Les xifres de pèrdues humanes i materials recollides per la prestigiosa organització no governamental Euro-Med Human Rights Monitor, amb seu a Ginebra (Suïssa), són inequívoques: 35.096 persones assassinades -30.571 civils-, de les quals 13.642 infants i 7.656 dones, un total de 67.240 persones ferides i dos milions de desplaçades internes fins al passat 3 de febrer. Al mateix temps, 79.200 llars han estat destruïdes totalment per l’exèrcit sionista, mentre que 207.000 ho han estat de forma parcial. A més, 334 escoles i 234 centres sanitaris, 1.720 instal·lacions industrials, 481 centres de culte i 199 espais de valor patrimonial han estat arrasats com a objectiu militar.

Manifestació a Barcelona|VICTOR SERRI

 “Israel continua imposant la neteja ètnica i el genocidi per esborrar els palestins de la nostra terra”, va afirmar Saif Abukeshek, membre de la comunitat palestina de Catalunya a la roda de premsa celebrada dilluns a la plaça del Rei de Barcelona. En aquest indret emblemàtic de la ciutat, els sindicats i organitzacions que convoquen l’aturada laboral i la jornada de lluita van deixar clares les seves exigències: Al govern espanyol, trencament de relacions amb l’estat d’Israel, inclòs el comerç d’armes; a la Generalitat de Catalunya, que deixi de considerar Israel com a estat prioritari de la seva acció exterior; i a totes les institucions que deixin de criminalitzar la resistència i la solidaritat amb Palestina.

Els sindicats CGT i IAC han registrat legalment una aturada laboral de dues hores entre les 12 h i les 14 h del migdia i també en les dues últimes hores de cada torn

Per tal de pressionar en la consecució d’aquests objectius, els sindicats CGT i IAC han registrat legalment una aturada laboral, de dues hores, que han pogut secundar les treballadores de tots els sectors. La vaga ha estat convocada de 12 h a 14 h del migdia i també en les dues últimes hores de cada torn, tal com van explicar Laura Gómez i David Caño, portaveus d’ambdós sindicats. Al seu torn, Gómez va destacar la importància de vincular “les guerres d’ocupació amb les conseqüències per la classe treballadora, en forma d’inflació i d’augment de pressupostos militars i reducció de pressupostos socials”.

171 organitzacions de la societat civil s’han adherit a la convocatòria d’accions, concentracions i aturades a més de 25 municipis de disset comarques d’arreu dels Països Catalans: de Girona fins a la Seu d’Urgell, o de Vic fins a Alacant, passant per Manresa, Terrassa, Tortosa o València. La ciutat de Barcelona és la que compta amb més convocatòries: quatre al migdia als barris de Gràcia-Vallcarca, Nou Barris, Sants-Poble-sec i Ciutat Vella. A la tarda, ha arrencat una manifestació des del parc del Clot.

Palestina
Roda de premsa de les organitzacions convocants a la plaça del Rei de Barcelona|ARXIU

 

“No podem ni volem normalitzar el genocidi. Aquest que és un avís a totes les que creiem en la llibertat i la justícia social. Volem que les palestines sàpiguen que no estan soles en la legítima resistència contra el colonialisme i l’imperialisme”, afirma un manifest unitari que també recorda la situació als territoris ocupats. A Cisjordània, entre el 7 d’octubre i el passat 29 de gener, almenys 360 persones palestines han estat assassinades -molts d’ells joves i menors d’edat- per militars o colons israelians, segons l’Oficina de Nacions Unides per la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OCAH). “Ens neguem a continuar amb les nostres vides tancant els ulls davant del genocidi del poble palestí. Per això diem que ens aturem per aturar l’extermini i per exposar la cadena de complicitats des dels governs fins a les empreses que a casa nostra armen, financen i protegeixen l’estat d’Israel”, rebla la missiva de la societat civil. I és que n ple segue XXI, mai ningú podrà dir que no sabia què estava passant a l’altra riba de la Mediterrània.


Talls de trànsit a trenc d’alba

A primera hora del matí de dimecres 7 de febrer, s’han produït tres talls de trànsit a la ciutat de Barcelona: un a l’entrada de l’avinguda Meridiana a l’alçada del pont de Sarajevo, el segon a la Gran Via de les Corts Catalanes a tocar de la Campana i un darrer a la Travessera de Dalt al costat de la plaça Lesseps.

També s’han produït talls a altres infraestructures com l’AP-7 a l’altura de Sant Celoni (el Baix Montseny) o a la línia Llobregat – Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a l’estació de Capellades (l’Anoia). En aquesta acció un grup d’activistes ha bloquejat la via momentàniament amb una pancarta, una estelada i una bandera palestina, mentre altres persones penjaven cartells a l’exterior dels vagons en suport al poble palestí.

A partir de les dotze del migdia, centenars de persones han assistit a les concentracions convocades a diversos punts de la ciutat de Barcelona, com a la plaça dels Àngels de Ciutat Vella, a la plaça de la Vila de Gràcia o a la plaça dels Països Catalans del barri de Sants, que ha reunit unes tres-centes persones. Durant aquesta última, s’han fet dues accions davant dues seus de COMSA, empresa a qui el govern d’Israel ha adjudicat la construcció d’una línia de tramvia per connectar Jerusalem amb un assentament il·legal en territori palestí ocupat.

Acció a la seu de la constructora Comsa|ELOI LATORRE

 

La concentració a Gràcia s’ha convertit en una marxa espontània que ha arribat fins a la seu de l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa, entitat de la Generalitat per mitjà de la qual el govern català i Israel mantenen relacions empresarials. A Ciutat Vella s’han fet aturades davant de les seus d’empreses que col·laboren amb Israel, com Carrefour o Starbucks.

A la plaça Sant Jaume de Barcelona, col·lectius i sindicats de periodistes han convocat una contra l’assassinat de 121 professionals de la informació sota foc israelià els darrers mesos, i en solidaritat amb les periodistes de Gaza, així com per reclamar el dret a la informació. Durant la mobilització, s’ha sentit l’àudio d’un periodista palestí, Abu Salim, que ha denunciat la impossibilitat de cobrir la massacre: “Estem dormint al ras, no hi ha menjar, i les condicions són molt hostils”.

Cap a les dues del migdia, les assistents a la concentració de la plaça dels Països Catalans han irromput en l’estació de Sants al crit d'”Israel assassina, Europa patrocina” o “Palestina, llibertat”. S’han concentrat davant la seu de McDonald’s de dins de l’estació, com mostra de rebuig a la col·laboració de la cadena multinacional amb l’apartheid israelià contra el poble palestí.

 

Manifestacions per denunciar “complicitats”

La jornada de mobilitzacions per denunciar la massacre a Gaza s’ha allargat fins ben entrat el vespre. A Barcelona, un miler de persones s’han concentrat al parc del Clot, des d’on ha començat una manifestació amb dues parades per assenyalar “complicitats” de la política israeliana a Palestina.

Una ha estat al centre comercial les Glòries, per denunciar empreses com Carrefour i McDonald’s. La segona ha estat a la seu de la tecnològica Indra, amb participació de l’Estat espanyol en el seu accionariat.

Seu de la tecnològica Indra, pintada durant la manifestació en solidaritat amb Gaza a Barcelona|VICTOR SERRI

 L’entrada de l’edifici ha estat tacada amb pintura vermella com a forma de denunciar les morts tant a Gaza com en altres conflictes bèl·lics en què subministra material armamentístic.

Sancions a Israel i boicot a empreses que, amb la seva activitat, enforteixen l’ocupació dels territoris palestins, són demandes que s’han reiterat en les manifestacions de diversos municipis, com Olot, Reus, Vilafranca, Granollers, Tremp o Girona, on la manifestació ha acabat amb un activista del BDS detingut. La mateixa nit va quedar en llibertat, acusat de resistència i desobediència.

A Sabadell, la manifestació s’ha aturat davant la seu del PSC, partit del govern municipal, per reclamar que l’Ajuntament es posicioni per pressionar el govern espanyol a tallar el comerç d’armes amb Israel.

No hay comentarios:

Publicar un comentario