martes, 31 de enero de 2023

Carta abierta a la alcaldesa de Barcelona, Ada Colau / Carta oberta a la alcaldessa de Barcelona, Ada Colau


 Mai més per a ningú / Nunca más para nadie / Never again for anyone

Carta abierta a la alcaldesa de Barcelona, Ada Colau / Carta oberta a la alcaldessa de Barcelona, Ada Colau
Laurent Cohen, president de JUNTS, Associació Catalana de Jueus i Palestins
Público, 25 de enero de 2023

S'acosta el 27 de gener, Dia Internacional dedicat a la memòria de les víctimes de l'Holocaust, dia en què les tropes soviètiques van alliberar el camp d'Auschwitz i van descobrir l'horror del genocidi nazi. El sentit que té per a nosaltres, membres jueus de Junts, Associació de Jueus i Palestins, és reafirmar el nostre compromís de lluitar activament contra qualsevol forma de racisme i feixisme. Ens sentim hereus d'una tradició que des de fa gairebé dos segles defensa l'alliberament i l'emancipació, no solament dels jueus, sinó també de la resta de la humanitat.

Per això avui, en ple segle XXI, assistim amb enorme indignació i preocupació a la deriva feixista i racista de la societat israeliana, fet que alguns atribueixen al nou govern que s'acaba de constituir, però que en realitat és una conseqüència de les arrels del projecte sionista, que des del principi excloïa el poble originari de Palestina. L'Estat colonial neix en la violència d'una operació de neteja ètnica que va expulsar tres quartes parts de la població palestina el 1948 i es perpetua a través de l'ocupació militar, cosa que deriva en una corrupció moral que ja denunciava el filòsof jueu Yeshayahu Leibowitz.

Avui són moltes les persones i organitzacions jueves, que pertanyen a un espectre polític molt ampli, als Estats Units, a Europa i al mateix Israel, que denuncien l'ocupació i l'apartheid que pateix la població palestina i que exigeixen als seus governs que apliquin sancions. Un Estat jueu, és a dir, un Estat que privilegia els drets d'un grup o ètnia sobre un altre, és simplement incompatible amb la democràcia.

L'acusació d'antisemitisme és l'anatema utilitzat per part del Estat israelià per silenciar la crítica a la seva política. Convidades al Congrés dels Diputats, tres companyes -una jueva i dos israelians- van anar el novembre a explicar  perquè la crítica al sionisme i a l'Estat d'Israel és legítima i necessària, i per què no té res a veure amb la judeofòbia. És evident que en proclamar-se representant de les persones jueves d’arreu del món, aquest Estat, amb la política d'atropellament dels drets de la població palestina, és qui contribueix a la judeofòbia.

Nosaltres, com a ciutadanes i ciutadans de Barcelona, i també com a persones jueves i palestines, donem suport plenament a la proposta de posar fi a l'agermanament amb Tel Aviv, una relació sense sentit en el context polític actual d'una repressió ferotge del poble palestí (231 persones assassinades el 2022, dels quals 61 nens) i d'una colonització que no para. Volem que des de Barcelona s'enviï un senyal inequívoc que els Drets Humans han de prevaldre sobre qualsevol altra consideració. Sens dubte, el gest simbòlic de posar fi a un acord de cooperació amb la capital d'Estat israelià establiria un precedent en la història de la solidaritat internacional.


Firma la Iniciativa Ciudadana Europea de prohibir el comercio entre la UE y asentamientos de los Territorios Ocupados
...

No hay comentarios:

Publicar un comentario

El Gobierno palestino pide a España la salida de las empresas que construyen el tranvía en Jerusalén

  El Gobierno palestino pide a España la salida de las empresas que construyen el tranvía en Jerusalén. El presidente, Pedro Sánchez, y el p...